Kategoriat
Uncategorized

Mielipidekirjoitus: Kunta on terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen tukipilari – yhteistyötä Pohteen kanssa tulee entisestään tiivistää

Julkaistu sanomalehti Kalevassa 17.3.2025

Kunta on terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen tukipilari – yhteistyötä Pohteen kanssa tulee entisestään tiivistää

Terveyden ja hyvinvoinnin edistämistyö kunnissa ei päättynyt sote-palveluiden siirtyessä hyvinvointialueille, vaan kuntapäättäjien tulee kaikissa päätöksissään huomioida terveyden edistämisen näkökulmat. Vaikka vastuu ja kustannukset sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä ovat nyt Pohteen laajemmilla harteilla, kunnat vaikuttavat edelleen merkittävästi asukkaidensa fyysiseen ja psyykkiseen hyvinvointiin ennaltaehkäisevän työn keinoin.

Panostamalla arjen liikuntamahdollisuuksiin – kuten pyöräteihin, lähiliikunta-alueisiin ja maastoreitteihin – voidaan ennaltaehkäistä monia terveysongelmia, jotka muuten voisivat johtaa raskaampiin ja kalliimpiin hoitokuluihin ja lisätä inhimillistä kärsimystä. Jokainen euro, joka sijoitetaan liikunnan ja aktiivisen elämäntavan edistämiseen, säästää pitkällä aikavälillä sosiaali- ja terveydenhuollon kustannuksia.

Kunnan rooli ennaltaehkäisevässä työssä ei rajoitu vain liikuntapalveluihin tai yhdyskuntasuunnitteluun. Kulttuuri- ja vapaa-ajanpalveluilla, työ- ja elinkeinopalveluilla, opetustoimella ja ateriapalveluilla on merkittävä rooli terveyden ja hyvinvoinnin ehkäisyssä. Moni tutkimus osoittaa, että aktiivinen arki ja sosiaaliset kontaktit vahvistavat mielenterveyttä ja vähentävät riskiä sairastua esimerkiksi masennukseen tai muistisairauksiin. Tämän vuoksi terveys- ja hyvinvointivaikutukset on arvioitava kaikessa kunnan päätöksenteossa. Kunnilla on velvollisuus tarjota asukkailleen mahdollisuuksia liikkua, osallistua ja voida paremmin.

Parin viime vuoden aikana hyvinvointialue on rakentanut organisaatiotaan ja kehittänyt voimakkaasti toimintaansa. Myös kunnat ovat olleet uuden edessä sote-palveluiden siirryttyä hyvinvointialueen vastuulle. Vaikka organisaatiot ja vastuut ovat muuttuneet, yhteinen tavoite on säilynyt: asukkaiden terveys ja hyvinvointi. Kuntien ja hyvinvointialueen välistä tiedonvaihtoa ja yhteistä suunnittelua on kehitettävä niin, että kunnissa tehdyt päätökset tukevat Pohteen työtä ja päinvastoin. Raja-aitoja ja esteitä yhteisen tekemisen osalta tulee madaltaa niiden kasaamisen sijaan. Kun asukkaat voivat hyvin, koko yhteiskunta voi hyvin.

Sekä kunnat että Pohde ovat olemassa vain ja ainoastaan asukkaitaan ja heidän hyvinvointiaan varten – tämä yhteinen tavoite luo perustan entistä tiiviimmälle yhteistyölle.

Maarit Matinolli
Yleislääketieteen erikoislääkäri
kunta- ja aluevaaliehdokas (kok.), Tyrnävä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *