Kategoriat
Sote-uudistus

Vaalikoneet aluevaaleissa

Päivitys 25.12.21 julkaistuun merkintään tehty 6.1.2022 – Ylen vaalikone aukesi 4.1.2022 ja linkki on lisätty tekstin loppuun.

Maailman ensimmäinen vaalikone julkaistiin Ylen toimesta syksyllä 1996 ennen EU-vaaleja. 25 vuoden kuluessa vaalikoneista on muodostunut monelle äänestäjälle tärkeä tapa selvittää ehdokkaiden mielipiteitä ja kantoja vaalien kannalta merkittäviin teemoihin. Perinteinen tapa tutustua ehdokkaaseen vaaliteltoilla on näissä tammikuun aluevaaleissa pakkasten ja erityisesti koronaepidemian vahvasti rajoittama.

Eri mediatalot ovat vaalien alla taas lähestyneet aluevaaliehdokkaita vaalikoneisiin vastaamisen tiimoilta. Haaste vaalikoneissa on se, että erittäin monimutkaisia kokonaisuuksia joudutaan pelkistämään tiiviiksi väittämiksi, joihin on joskus mahdotonta vastata yksiselitteisesti kyllä tai ei – tai joskus edes osittain samaa tai eri mieltä.

Niinpä olenkin nähnyt parhaaksi perustella vastauksiani vapaan tekstin kenttiin pyrkien avaamaan tilan sallimissa rajoissa vastaukseni taustoja. Toivottavasti nämä vapaan kentän vastaukset avaavat lisää ajatuksiani tulevan hyvinvointialueen osalta.

Jos tulen valituksi, pyrin tuomaan näitä asiantuntemukseeni ja kokemukseeni perustuvia näkökulmia esille päätöksenteon valmisteluvaiheessa, jotta päätösvaiheessa valmistelun taustalla olevat tekijät on riittävästi avattu niin kanssapäättäjille kuin julkisuuteenkin.

Alla vastaukseni vaalikoneittain:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *